Pozdro dla kolegi z O2 kombi WU..... zaparkowanej w Nowym Dworze pod Benckiserem
Zimówki na orginalnych felgach Skody - trwałość felg???
Zwiń
X
-
Zimówki na orginalnych felgach Skody - trwałość felg???
Witam
Zbliża się pierwsza zima mojej Skody i przymierzam się do zakupu zimowych opon Mam jednak dylemat czy razem z oponami kupować nowe felgi???. Stalowe 16" nie podobają mi strasznie, a aluminiowe 16" tarcze to oczywiście dodatkowy wydatek min 1200 zł. Myślę wiec założeniu zimówek na oryginalne 16" Craterisy. Proszę o info jak wygląda trwałość oryginalnych aluminiowych tarcz Skody w zimie ?, czy ktoś jeździ na nich od kilku sezonów i może stwierdzić czy warunki zimowe miały na nie zgubny wpływ czy nic się nie dzieje??
PS Pomijam zimowe przygody np przylepa felgą do krawężnika
-
-
IMO bezpieczniej i wygodniej będzie kupić nawet używki felgi alu (jakieś Vegi czy cokolwiek co Ci się spodoba, a jak nie masz $$ to kupić stalówki używki i za rok na zimę kupić alu), bo więcej szkód możesz narobić przekładkami co sezon, bo wtedy i opony dostają po tyłku i wulkanizator może uszkodzić felgi.
Komentarz
-
-
Też stoję przed takim wyborem i raczej nie bedę kupował felg stalowych. Craterisy są proste, łatwo je umyć, lakiery na felgach teraz są dobre. Najwyżej sobie je za parę lat polakieruję lub zmienię na inne. Co więcej, nie kupuję zimówek tylko caloroczne Conti 4 seasons, w poprzednim aucie miałem przez ostatnie trzy sezony Dębice nawigatory i choć w porównaniu z zimówkami (dobrymi) były trochę gorsze to uważam to za dobre rozwiązanie, zwłaszcza że Conti są lepsze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mihauco jest do wszystkiego to jest do niczego.
Jeździłem 3 sezony na GY vector4seasons w fabii, teraz mam octavii te same opony. To chyba o czymś świadczy... Potencjalnie oprócz głupoty może być coś jeszcze ;-) np. nie uleganie wszechobecnej presji w mediach (nie myślę tylko o oponach).
Dużo zależy od sposobu użytkowania auta, ja zimą "w trasę" wybieram się rzadko.
Komentarz
-
-
darek_wawa, cały czas jezdziłem na alu 16 Vegi, teraz kupuję gumy 18 więc 16 będa na sprzedaż, jak coś to sie dogadamy, nawet bede w wawie wiec mógłbym je zabrać :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnZamieszczone przez Mihauco jest do wszystkiego to jest do niczego.
Jeździłem 3 sezony na GY vector4seasons w fabii, teraz mam octavii te same opony. To chyba o czymś świadczy... Potencjalnie oprócz głupoty może być coś jeszcze ;-) np. nie uleganie wszechobecnej presji w mediach (nie myślę tylko o oponach).
Dużo zależy od sposobu użytkowania auta, ja zimą "w trasę" wybieram się rzadko.
To nic że wszyscy w koło będą klęli na Ciebie, bo nie będziesz mógł ruszyć spod świateł, albo jechał 25km/h po białej drodze. :twisted:Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Wcześniej (VW) jeździłem 8 lat na stalówkach zima / lato przekładając tylko opony i nie zauważyłem zgubnego wpływu przekładania na opony (Michelin). Obecnie również nie martwię się raczej o opony a o felgi. Pomijam nieudolność wulkanizatora, jeżeli trafię na "artystę" to może mi zniszczyć alufelgi nawet jeżeli będę miał dwa komplety. Najbardziej zależy mi na opiniach tych którzy jeździli na firmowych felgach cały rok i czy w związku z tym zauważyli np matowienie, odbarwienia i inne "szkody" związane z chemią na drogach...
Komentarz
-
-
w swojej O2FL zimówki wrzuciłem na OEM Crateris'y
nie widzę w tym żadnego problemu
także działaj
oczywiście po sezonie zimowym czyszczę je na błysk (z dwóch stron)
btw
tylko, że wziąłem opony z takim rantem ochronnym przy feldze
205/55/16 nokian wr g2kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
ja zmieniam oponiarza w tym roku, co prawda przy zdjemowaniu i zakładaniu gum na felgi był ostrożny (mam tylko jeden komplet), natomiast zapienił mnie jego kolega, który odkręcając i dokręcając koła śpieszył się jakby to był pitstop F1 i pneumatykiem nie mógł trafić dobrze w żadną śrubę i całe okolice porysowane..... :?
LUKI, dobre opony, też mam i nie narzekam 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrTo nic że wszyscy w koło będą klęli na Ciebie, bo nie będziesz mógł ruszyć spod świateł, albo jechał 25km/h po białej drodze
Przypomniało mi się, kiedyś w "szkole auto" jakiś mądry stwierdził, że zimówka już po roku używania traci drastycznie swoje właściwości... Żenada. Goebbels powiedział: "kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą".
Samochód jeździ na całorocznych normalnie, normalnie rusza, normalnie hamuje. Wiele lat miałem dwa komplety kół i po zmianie na całoroczne goodyeara nie zauważyłem gorszej trakcji. A uważać trzeba zawsze.
Zaraz mnie zjecie ;-) ale jestem w miarę spokojnym kierowcą i mi to wystarcza. W razie jakiegoś kataklizmu wezmę taksówkę.
Wracając do tematu:
Na aluminiowych felgach skody jeździłem trzy zimy, brak śladów wpływu soli na felgi. Gdybym stał przed takim dylematem kupiłbym aluminiowe, felgi stalowe szybko korodują.
Komentarz
-
-
krzysn, w poprzednim sezonie jezdziłem na prawie łysych zimówkach i dawałem radę a następnie w lutym zmieniłem na letnie i też nikogo nie zabiłem więc całoroczne z pewnoscią będą wystarczające, zimowa opona od letniej będzie lepsza na śniegu i głębokim błocie posniegowym, letnia na pewno bedzie lepsza na mokrym asfalcie a na lodzie to wiadomo.....superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnNie przypominam sobie abym miał kłopot ruszyć spod świateł. Wydaje mi się, ze większość z Was wypowiada się nt opon całorocznych nie mając żadnego doświadczenia związanego z użytkowaniem takich opon lub marne doświadczenie ze starymi nawigatorami. Lata wciskania pierdoł w mediach robią swoje,
Ocena najlepszej całorocznej: Goodyear Vector 4 Seasons --> słabsza (od "dostatecznych" opon zimowych) na wszystkich czterech rodzajach nawierzchni. To w zasadzie mówi wszystko.
A teraz ekonomia:
Opony całoroczne Goodyear Vector 4 Seasons w rozmiarze 205/55/R16 kosztują 431zł za indeks H, ale część z nas musi mieć indeks V a to już 491zł.
Zimówka UG8 (H) kosztuje 438zł
Letnia Goodyear EXCELLENCE (V) kosztuje 302zł
Zakładam, iż zużycie opon będzie podobne więc w ciągu 3-4 lat zużyjemy:
2 x Goodyear Vector 4 Seasons na kwotę = 982zł (za indeks V)
lub
UG8 + Goodyear EXCELLENCE (V) na kwotę = 740zł
Jak doliczysz 8 przekładek po 50zł to trzeba dodać + 400zł co da 1140zł.
Czy to jest naprawdę tak dużo więcej, aby latem i zimą jeździć, hamować, skręcać na dużo gorszych oponach?Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
szkoda czasu na dyskusje o oponach całorocznych w tym wątku.
Temat był już poruszany tutaj i zdania uczonych jak zwykle były i są podzielone
Przekonani są i tak już przekonani, sceptycy pozostają sceptykami. Howgh
A wracając do tematu: używam ori felg stalowych na zimę - po jednym sezonie ich stan jest BDB.
W O1 mam też ori stalówki, po 9 latach są już pordzewiałe.
Zastanawiałem się kiedyś czy nie kupić drugiego zestawu ALU, ale jakoś dałem spokój.
Komentarz
-
Komentarz